Székhely, telephely:
2459 Rácalmás, Gárdonyi Géza u. 1111. hrsz.
kapcsolat, tanácsadás:
ertekesites@hungarospan.hu

Sárkánypikkelyekkel is támad a napenergia

2021.11.19.

Weboldalunk állandó olvasói már megszokhatták, hogy Híreink közt időről időre beszámolunk a napenergia-szektort érintő újdonságokról is. Ennek egyik oka, hogy a folyamatos innováció iránt elkötelezett cégként fontosnak tartjuk nyomon követni az ágazat fő trendjeit – másrészt ezekből az információkból meglévő vagy leendő ügyfeleinkként, partnereinkként Önök is meríthetnek némi inspirációt. Az egyik legfrissebb érdekesség a Google két új, kaliforniai épületéhez kapcsolódik, ahol egy svájci cég egyedülálló, „sárkánypikkelyszerű” napelemei gondoskodnak az energiaszükséglet jelentős részéről. Az ilyen és ehhez hasonló projektek pedig egyre időszerűbbé válnak most, amikor a megújuló energia tűnik a legjobb válasznak napjaink kihívásaira.

Az amerikai székhelyű multinacionális techóriás 2030-ra teljesen karbonsemlegessé akarja tenni létesítményei villamosenergia-ellátását, ebben pedig értelemszerűen vezető szerepet szánnak a napelemeknek is. Az ambiciózus célkitűzések újszerű megoldásokat követelnek, éppen olyat, mint a SunStyle vállalat napelemei, melyekből nem kevesebb mint 90 ezret telepítettek a várhatóan jövőre átadásra kerülő Bay View és Charleston East nevű Google-épületek tetejére.

A technológia egyfajta „épületbe integrált napenergia-rendszer” (angol mozaikszóval: BIPV), vagyis az egymással pikkelyszerű átfedésben lévő, precízen szigetelt elemek mintegy szőnyegként teljesen befedik felülről az épületeket, kvázi helyettesítve a tetőt. Ehhez a projektért felelős cégeknek már a tervezés, modellezés fázisában is rendkívül szorosan együtt kellett működniük, hogy kialakítsák azt az elrendezést, amellyel úgy sikerül maximalizálni a panelek által nyerhető energiát, hogy közben a „tető” az eredeti funkcióját is betölti.

Ezek után nem meglepő, hogy a megoldást meglehetősen speciális anyaghasználat jellemzi. A napelemcellákat például polivinil-acetát réteggel vonták be, ami a beszámolók szerint képes a panelek belsejében „csapdába ejteni” azokat a különböző szögből érkező fotonokat, amelyeket egy hagyományos napelempanel nem tud hasznosítani. Az ilyen technikáknak köszönhetően a várakozások szerint a sárkánypikkelyek a világos órák egészében nagyjából egyenletes energiát tudnak majd termelni. A Google-nél úgy kalkulálnak, hogy a két épület napelemei összesen 7 megawattos teljesítményre képesek, ami a helyi energiaszükséglet kb. 40%-át fedezheti majd.

A napelemes beruházások aktuálisabbak, mint valaha

Szinte biztosak lehetünk abban, hogy az idő előrehaladtával egyre több hasonló hírről hallunk majd, azaz jóformán csak elvétve lesznek olyan „szem előtt lévő”, nagy építési projektek, ahol valamilyen formában nem kap helyet a megújuló energia. A közelmúltban lezajlott glasgow-i ENSZ klímacsúcson (COP26) például az újonnan megalapított Globális Megújuló Energia Szövetség (GREA) amolyan hatásos „belépőként” úgy fogalmazott: a jövőnk szempontjából kulcsfontosságú fenntarthatósági célok eléréséhez 2050-re a Föld energiatermelésének 70%-át szél- és napenergiából kellene fedezni. Ez jelenleg még az ilyen szempontból előrelátónak számító Európában is csak 20% körüli, vagyis a belátható jövő a központilag is jelentősen támogatott, megújuló energiára épülő beruházásoké lehet.

Főként, hogy napelemeket telepíteni ma messze nemcsak a környezettudatosság szempontjából tűnik előnyösnek, hanem gazdaságilag is. Nem véletlen, hogy most, amikor sokat hallunk a ugrásszerűen növekvő energiaárakról és a fejlett országokat is fenyegető esetleges ellátási nehézségekről, az Európai Bizottság felszólította tagállamait, hogy megfelelő szabályozással és anyagi ösztönzőkkel még inkább segítsék elő a napenergia térnyerését. Mint megjegyzik, ez a legalacsonyabb költségű és legsokoldalúbb energiaforrás, amellyel a háztartásoktól kezdve a vállalatokon át a komplett nemzetgazdaságokig mindenki csökkentheti a külső körülményeknek való kitettségét.

Zárásként úgy is fogalmazhatnánk, hogy a napenergia-ágazat bővülése várhatóan annyira dinamikus lesz, hogy bár ártani nem árt, de nem szükségszerű ahhoz sárkánypikkelyhez hasonló, extrém vívmány, hogy valaki jelentsen felülmúlja korábbi eredményeit. Aki erre készül, legyen az gyártó, forgalmazó, tervező vagy épp kivitelező, a DAV Mérnöki Kft. innovatív, földre vagy lapos tetőre telepíthető napelem-tartószerkezeteire és szakértelmére gyártótól bátran számíthatnak!

Segítség és műszaki tanácsadás kérése:
Contact Form
A HungaroSpan napelem-tartószerkezetek
fejlesztője, gyártója és értékesítője:
DAV Mérnöki Kft.
címe: 2459 Rácalmás, Gárdonyi Géza u. 1111. hrsz.
cégjegyzékszáma: 07 09 008753
adószáma: 12872187207
© Copyright 2022 - HungaroSpan - Minden jog fenntartva

Gyártás

Szabó András

üzletág vezető

(36) 20 / 209 4029
szabo.andras@hungarospan.hu

Értékesítés

Kis Péter

értékesítési vezető

(36) 20 / 319 1770
ertekesites@hungarospan.hu

Szállítás

Bali Zoltán

logisztikai vezető

(36) 20 / 479 7342
logisztika@hungarospan.hu

HungaroSpan Értékesítés

Amint lehetőségünk van, visszajelzünk.

Üdvözöljük a HungaroSpan saját gyártású napelem-tartószerkezeteinek honlapján! Kérdéseivel kapcsolatosan szöveges és képes információkat oszthat meg velünk a Viber segítségével. Kérem, kattintson az alábbi gombra!

Powered by WpChatPlugins
apartmentenvelopesmartphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram