Székhely, telephely:
2459 Rácalmás, Gárdonyi Géza u. 1111. hrsz.
kapcsolat, tanácsadás:
ertekesites@hungarospan.hu

„Örökéletűek” lesznek a napelemek? Kihívás elfogadva!

2021.09.01.

Amikor a DAV Mérnöki Kft.-nél a vékony acéllemezek feldolgozásában szerzett, több évtizedes tapasztalatunkra alapozva napelem-tartószerkezetek fejlesztésébe fogtunk, az egyik legfőbb alapvetésünk az volt, hogy termékeink megbízhatóan kiszolgálják a legkorszerűbb solartechnológiai rendszereket azok komplett élettartama alatt. Úgy tűnik, hogy ez az időszak egy friss, újrahasznosítással kapcsolatos áttörésnek köszönhetően jelentősen kitolódhat – mi pedig tartószerkezeteink minőségére és szakembereink folyamatos innovációjára alapozva bátran kijelentjük: készek vagyunk tartós, stabil megoldást biztosítani az „újjászülető” napelemeknek is.

A bevezetőben említett, a komplett megújulóenergia-szektort megmozgató hírek Dél-Koreából érkeztek, azonban napjaink villámgyors információáramlására gondolva biztosra vehetjük, hogy ha valóban sikeresnek bizonyul az ottani kutatók munkája, a technológia nagyon rövid időn belül Európában is megjelenik. Azon a földrészen, ahol a naperőművek súlya már most jelentősen növekszik: a statisztikák szerint idén júniusban és júliusban az Európai Unió teljes áramigényének már a 10%-át napelemerőművek biztosították.

És bár a napelemek térhódítását általánosságban a lakosság és a szakértők részéről is széles körű öröm övezi, egyesek azért rendre figyelmeztetnek, hogy a panelek újrahasznosításának kérdése még nem rendeződött megnyugtatóan. Ebben hozhat változást a Korea Institute of Energy Research (KIER) közelmúltbeli eredménye! A magyar sajtóban is megjelent beszámolók szerint az általuk megalkotott új, környezetbarát technikával a sérülésmentes, sőt, a sérült panelek esetén is akár 100%-ban visszanyerhetőek – és nagy teljesítményű napelemekké újrahasznosíthatóak – az üvegkomponensek, az egyéb anyagok terén pedig kb. 80%-os ugyanez az arány.

Mindez pedig a jelek szerint nemcsak a „papíron” néz ki jól: a kutatócsoportnak 72 kiselejtezett kereskedelmi panelből nyert anyagból sikerült olyan napelemeket előállítani, amelyek generációs hatásfoka több mint 20%-os – miközben a normál napelemek energiahatékonysági becslések szerint kb. 15%. Ha ez „nagyban” is működik majd, az jókora áttörést jelenthet a napenergia-termelés ökológiai lábnyomának csökkentésében. „Egy tonna kiselejtezett napelem újrahasznosítása 1,2 tonna üvegházhatású gáz kibocsátásának megspórolásával jár” – számol a KIER vezető kutatója, hozzáfűzve, hogy a működési elvet a kereskedelmi forgalomba hozatal céljából átadták egy koreai gyártóvállalatnak.

A fejlemények azért is különösen örömteliek, mert előrelátó módon egy olyan problémára adhatnak választ, amely igazán csak a jövőben lesz aktuális. A napelemek telepítése az utóbbi időszakban gyorsult fel ugrásszerűen, így egyelőre – az összvolumenhez viszonyítva – kevés az olyan rendszer, amely máris selejtezésre vár. Az újrahasznosítás igénye az átlagos, egyre inkább kitolódó hatékony élettartamokat nézve legkorábban a 2030-as években jelentkezhet valóban nagy tömegben – mindenesetre jó tudni, hogy a specialisták már most dolgoznak a megoldásokon.

Az újrahasznosítás tehát új távlatokat nyithat a napelemek hosszabb ideig való „körforgásban tartására”. A teljes kép érdekében azért hozzá kell tenni, nyilván a visszanyerési folyamatnak is megvan a maga környezetre gyakorolt hatása (akárcsak a már bejáratott módon újrahasznosított anyagoknál, mint a papír, a műanyag stb.), ezzel együtt az egész művelet bolygóra gyakorolt pozitív hatása vitathatatlan. Márpedig, ha a napelemek élete közvetett módon meghosszabbodik, mindannyiunk érdeke, hogy a solartechnológiai rendszerek minden egyes eleme, beleértve természetesen a tartószerkezetet, maximálisan kiállja az idő próbáját.

A DAV Mérnöki Kft. napelem-tartószerkezeteit speciálisan a napelemek fogadására fejlesztettük ki, és optimalizáltuk több lépcsőben. Rövidesen bővülő termékeink sorában jelenleg a kétpontos rögzítésű DuoSol tartószerkezeteket kínáljuk. Az alapos innováció eredményeként mára nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy tartószerkezeteink minden szempontból megfelelnek a partnereink, azaz a napelemes rendszerek tervezői, kivitelezői, gyártói vagy forgalmazói által támasztott elvárásoknak.

Napelem-tartószerkezeteink gyártását akkreditált minőségbiztosítási rendszer szerint végezzük, és az EU-ban előírt Eurocode szabványoknak megfelelően méretezzük azokat az időjárási igénybevételekre. Azért, hogy a végeredmény egy garantáltan az igényekre szabott napelemes rendszer legyen, szakembereink a naperőművek komplex kivitelezéséről is készek gondoskodni.

Ez, kombinálva az első osztályú alapanyagokkal és cégünk számtalanszor bizonyított szakértelmével biztos támaszt, hosszú időre szóló stabilitást jelent a napelemek első, és akár egy esetleges „reinkarnáció” utáni következő generációi számára is!

Segítség és műszaki tanácsadás kérése:
Contact Form
A HungaroSpan napelem-tartószerkezetek
fejlesztője, gyártója és értékesítője:
DAV Mérnöki Kft.
címe: 2459 Rácalmás, Gárdonyi Géza u. 1111. hrsz.
cégjegyzékszáma: 07 09 008753
adószáma: 12872187207
© Copyright 2022 - HungaroSpan - Minden jog fenntartva

Gyártás

Szabó András

üzletág vezető

(36) 20 / 209 4029
szabo.andras@hungarospan.hu

Értékesítés

Kis Péter

értékesítési vezető

(36) 20 / 319 1770
ertekesites@hungarospan.hu

Szállítás

Bali Zoltán

logisztikai vezető

(36) 20 / 479 7342
logisztika@hungarospan.hu

HungaroSpan Értékesítés

Amint lehetőségünk van, visszajelzünk.

Üdvözöljük a HungaroSpan saját gyártású napelem-tartószerkezeteinek honlapján! Kérdéseivel kapcsolatosan szöveges és képes információkat oszthat meg velünk a Viber segítségével. Kérem, kattintson az alábbi gombra!

Powered by WpChatPlugins
apartmentenvelopesmartphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram