Székhely, telephely:
2459 Rácalmás, Gárdonyi Géza u. 1111. hrsz.
kapcsolat, tanácsadás:
ertekesites@hungarospan.hu

Mire figyeljünk a naperőműves projekteknél?

2020.09.23.

Ha egy napelemes beruházást úgy fogunk fel, mint egy egyetemi vizsgát, akkor nyugodtan mondhatjuk: Magyarországon a „beugró” már mindenkinek megvan! Hazánk fekvése ugyanis ideális a napenergia hasznosítására, ám ettől még számos olyan tényező van egy ilyen projektnél, ami már gondos tervezést igényel. Vagy, hogy az előző hasonlatnál maradjunk: ha nem vagyunk elég körültekintők, a siker sok apróságon „elbukhat”.

Földrajzi adottságok

Amikor fentebb azt írtuk, hogy idehaza mindenki jó alapokról indul, egyáltalán nem túloztunk. Magyarországon a napsütéses órák száma mindenütt meghaladja az évi 2000 órát, ezzel számítások szerint erre a 93 ezer km2-re csaknem 400-szor annyi napsugárzás érkezik, mint az ország teljes energiafelhasználása. Az egyes régiók között pedig legfeljebb 8%-os különbséget regisztrálnak, ami azt jelenti, hogy napfény szempontjából nincsenek lényeges, a naperőművek működését döntően befolyásoló differenciák.

Tájolás

A témában jártasok alighanem egyként vágják rá, hogy a napelemek elhelyezésénél a déli tájolás a nyerő. Természetesen igazuk is van, hozzátéve, hogy a statisztikák szerint az ettől való minimális eltérések nem okoznak lényeges teljesítményvesztést, így a gyakorlatban a délkeletitől délnyugatiig terjedő tartomány optimálisnak tekinthető.

Gyakran előfordul, hogy az elsődleges helyszínként kiszemelt háztetőn nincs lehetőség eszerint elhelyezni a napelemeket, vagy épp az árnyékolási viszonyok ütnek léket a megtérülés hajóján. Ilyen esetben a legjobb megoldás a talajra telepített naperőmű lehet, hisz ott általában (főként cégek esetén) több hely áll rendelkezésre, illetve az egyéb beállítások is rugalmasabban hangolhatók tökéletesre.

Ennél a módszernél nem kell kalkulálni azzal sem, hogy a tetőszerkezet statikailag alkalmas-e az összességében több száz kilogrammot nyomó rendszerek telepítésére. A DAV Mérnöki Kft. saját fejlesztésű, DuoSol típusú, kétpontos rögzítésű, földre telepített napelem-tartószerkezete megbízható és hatékony támaszt jelent ezeknél a beruházásoknál.

Dőlésszög

Az imént említett „finomhangolások” közül természetesen a napelemek dőlésszöge a leglényegesebb. Itt sem létezik univerzális szám, amely mindig minden esetben a legjobb eredményt hozza, de a szakirodalom átlagosan a 25 és 40 fok közti tartományt tekinti megfelelőnek. Ha imént kiemeltük, hogy időnként a talajra telepített szerkezetek rugalmasabb megoldást jelentenek, akkor ez a kívánt dőlésszög elérésére hatványozottan igaz. A DuoSol tartószerkezeteknél ez a beállítás egyetlen elem cseréjével állítható 25°, 30° és 35° között, azaz az optimális zónán belül.

Technológia

A naperőműrendszerek minden elemükben hatalmas fejlődésen mentek át az utóbbi időben, az innovációk iránya pedig egyértelműen a hatékonyság növelése. Ehhez az egyre nagyobb hatásfokkal működő napelemek mellett azok a minőségi tartószerkezetek is hozzátartoznak, amelyek változatos körülmények közt segítenek a lehető legtöbbet kihozni a beruházásokból. Ebben jár élen a DAV is a könnyen összeszerelhető, tartós és sokrétűen használható tartószerkezeteivel.

Márpedig a csúcsminőségű technológia jelentőségét nem szabad alábecsülni. Európában például jelenleg Németország jár (messze) az élen a napenergia hasznosításában, pedig adottságait nézve meg sem közelíti a tőle délebbre eső államokat. A precizitásáról híres nemzet tehát a mennyiség mellett a minőséggel kompenzálja a hátrányt, és tesz meg mindent a megújuló energia maximális kiaknázásáért. Ha Ön is követné a példájukat, a DAV-ra a tervezéstől a kivitelezésig mindenben számíthat!

Segítség és műszaki tanácsadás kérése:
Contact Form
A HungaroSpan napelem-tartószerkezetek
fejlesztője, gyártója és értékesítője:
DAV Mérnöki Kft.
címe: 2459 Rácalmás, Gárdonyi Géza u. 1111. hrsz.
cégjegyzékszáma: 07 09 008753
adószáma: 12872187207
© Copyright 2022 - HungaroSpan - Minden jog fenntartva

Gyártás

Szabó András

üzletág vezető

(36) 20 / 209 4029
szabo.andras@hungarospan.hu

Értékesítés

Kis Péter

értékesítési vezető

(36) 20 / 319 1770
ertekesites@hungarospan.hu

Szállítás

Bali Zoltán

logisztikai vezető

(36) 20 / 479 7342
logisztika@hungarospan.hu

HungaroSpan Értékesítés

Amint lehetőségünk van, visszajelzünk.

Üdvözöljük a HungaroSpan saját gyártású napelem-tartószerkezeteinek honlapján! Kérdéseivel kapcsolatosan szöveges és képes információkat oszthat meg velünk a Viber segítségével. Kérem, kattintson az alábbi gombra!

Powered by WpChatPlugins
apartmentenvelopesmartphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram